Πεντανόστιμη Χριστουγεννιάτικη Θρακιώτικη «Μπάμπω»
Υλικά
Εκτέλεση
Η Μπάμπω είναι καθαρά θρακιώτικο έδεσμα ωστόσο σε όλη τη Θράκη φτιάχνεται με παραλλαγές.
Μαγειρεύετε σε όλη τη Θράκη και είναι συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Κατά την παράδοση θέλει να έχει πάρει το όνομά της από την μπάμπω, που σημαίνει γιαγιά.
Όπως η γιαγιά είναι γριά και οδεύει προς το τέλος της ζωής, έτσι και η «ΜΠΑΜΠΩ» τρώγεται προς το τέλος του έτους.Ή κατά άλλους, οφείλει την ονομασία της στο υλικό παρασκευής, το χοιρινό έντερο, που είναι η κατάληξη.
Η εκτροφή χοίρου ήταν απαραίτητη σε κάθε σπίτι της περιοχής, τουλάχιστον τα 100 τελευταία χρόνια, και με τα παράγωγά του κάλυπταν τις ετήσιες ανάγκες της οικογένειας σε: κρέας,(νωπό, καπνιστό, λουκάνικα), λίπος (λαρδί, λίγδα), τσιγαρίδες(κομμάτια κρέατος διατηρημένα σε λίπος), πασιουρτί, (κρέας μαγειρευτό με πράσο και λίπος). Ο χοίρος σφάζονταν τις παραμονές των Χριστουγέννων. Τα έντερα του ζώου καθαρίζονταν, πλένονταν, διατηρούνταν σε νερόξυδο και αποτελούσαν τη βάση για την παρασκευή της «ΜΠΑΜΠΩΣ».
Πηγή: inevros.gr
Υλικά
- 1/2 κιλό συκωτάκια μοσχαρίσια,
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο,
- 1/2 κιλό κοψίδια χοιρινά με λίγο παχάκι μέσα τους για να νοστιμίσει η μπάμπω,
- 3 πράσα ψιλοκομμένα,
- 1 φλ.του ελληνικού καφέ ρύζι καρολίνα,
- 1 κουτ.της σούπας μπούκοβο,
- αλάτι, μαυροπιπερο, μια τσιμπιά ρίγανη,
- 2 μεγάλα έντερα μοσχαρίσια από μικρο μοσχαράκι.
Εκτέλεση
- Αποβραδίς ετοιμάζουμε τα έντερα, τα πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω και τ'αφήνουμε μια ώρα (όχι περισσότερο γιατί θα κόβονται στο γέμισμα) σε νερό με ξύδι και λεμονί (το λεμονί τα ασπρίζει ,το ξύδι κόβει κάθε μυρωδιά που υπάρχει). Μέτα τα ξαναπλενουμε καλά και τα βάζουμε μίση ώρα στο γάλα, κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα έχουμε έτοιμα για γέμισμα.
- Σε μια κούπα ανακατεύουμε όλα τα υλικά ψιλοκομμένα τα ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθούν οι γεύσεις και με ένα χωνί η άλλο εργαλείο γεμίζουμε τα έντερα αφού πρώτα το δέσουμε στην βάση τους.
- Τα τοποθετούμε στο ταψί μας και με ένα ξυλάκι από σουβλάκι τα τρυπάμε εδώ κι εκεί έτσι ώστε να μην μας τρυπήσουν στο ψήσιμο, προσθέτουμε ένα ποτηράκι νερό και ψήνουμε σε 170 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινισει,
- Μόλις ψηθεί στύβουμε 2 λεμόνια. Έτοιμη για να την φάμε λοιπόν…καλή όρεξη και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Η Μπάμπω είναι καθαρά θρακιώτικο έδεσμα ωστόσο σε όλη τη Θράκη φτιάχνεται με παραλλαγές.
Μαγειρεύετε σε όλη τη Θράκη και είναι συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Κατά την παράδοση θέλει να έχει πάρει το όνομά της από την μπάμπω, που σημαίνει γιαγιά.
Όπως η γιαγιά είναι γριά και οδεύει προς το τέλος της ζωής, έτσι και η «ΜΠΑΜΠΩ» τρώγεται προς το τέλος του έτους.Ή κατά άλλους, οφείλει την ονομασία της στο υλικό παρασκευής, το χοιρινό έντερο, που είναι η κατάληξη.
Η εκτροφή χοίρου ήταν απαραίτητη σε κάθε σπίτι της περιοχής, τουλάχιστον τα 100 τελευταία χρόνια, και με τα παράγωγά του κάλυπταν τις ετήσιες ανάγκες της οικογένειας σε: κρέας,(νωπό, καπνιστό, λουκάνικα), λίπος (λαρδί, λίγδα), τσιγαρίδες(κομμάτια κρέατος διατηρημένα σε λίπος), πασιουρτί, (κρέας μαγειρευτό με πράσο και λίπος). Ο χοίρος σφάζονταν τις παραμονές των Χριστουγέννων. Τα έντερα του ζώου καθαρίζονταν, πλένονταν, διατηρούνταν σε νερόξυδο και αποτελούσαν τη βάση για την παρασκευή της «ΜΠΑΜΠΩΣ».
Πηγή: inevros.gr
