Θρακιώτικες Συνταγές - Κουραμπιέδες

Υλικά
(Για 50  κουραμπιέδες)


  • 350 γραμμάρια αλεύρι
  • 300 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο
  • χοντροκομμένα αμύγδαλα και ολόκληρα αμύγδαλα όσοι και οι κουραμπιέδες
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 βανίλια
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα



Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, καθώς και το αυγό. Στο μείγμα βάζουμε το αλεύρι και τα  σπασμένα μύγδαλα. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε την ζύμη μέχρι να σταματήσει να κολλάει  στα χέρια μας. Δίνουμε σχήμα στρόγγυλο (κλασσική μορφή) στους κουραμπιέδες  ή σε σχήμα μισοφέγγαρου ή μαργαρίτας. Στη συνέχεια  βουτυρώνουμε το ταψί ή την λαμαρίνα και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες που πλάσαμε έναν - έναν, βάζοντας στον κάθε έναν κι από ένα ολόκληρο μύγδαλο. Σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180 βαθμούς περίπου τους αφήνουμε για να ψηθούν περίπου στα 20 με 25 λεπτά. Μόλις τους βγάλουμε από τον φούρνο τους  τοποθετούμε σε πιατέλες και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.