Θρακιώτικες Συνταγές - Μπακλαβάς


Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο για μπακλαβά  (ανάλογα με την ποσότητα)
  • 1 κιλό καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/2  κιλό βούτυρο
  •  3 κ.κ. κανέλα σκόνη

Υλικά για το σιρόπι




  • 500 γραμμάρια νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • λίγο λεμόνι
  • ένα ξύλο κανέλλα

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε ένα ταψί (σινί) και στρώνουμε τα φύλλα σε τρεις στρώσεις βουτυρώνοντάς τα  ξεχωριστά. Ανάμεσα σε κάθε στρώση βάζουμε το μείγμα των καρυδιών ανακατεμένο με κανέλλα. Χαράζουμε με μυτερό μαχαίρι την επιφάνεια (σε ρόμβους συνήθως). Και σε κάθε ρόμβο βάζουμε ένα γαρύφαλλο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε περίπου  1 ώρα και 30 λεπτά για να ψηθεί στους 170 βαθμούς.

Βράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά περίπου, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια  περιχύνουμε τον μπακλαβά  όσο ακόμη είναι ζεστός. Τον σκεπάζουμε με μία πετσέτα μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι.

Έτσι είναι έτοιμος ο μπακλαβάς μας, που συνήθως τον κάνανε οι Θρακιώτισες νοικοκυρές  τις ημέρες των Χριστουγέννων  μαζί με τόσα άλλα γλυκά, όπως σαραγλί, κολοκυθόπιτα, κουραμπιέδες.