Θρακιώτικες Συνταγές - Τσουρέκια


Υλικά

  • 21 αυγά
  • 2 κιλά ζάχαρη
  • 5 κιλά αλεύρι
  • 500 gr βιτάμ (2 κουπάκια)
  • 5 κουταλάκια κοφτά αλάτι
  • κουκουλέ
  • μουχαλεμπί
  • ξύσμα από 2  πορτοκάλια και 2 λεμόνια
  • 4 κουταλιές σπιτική μαγιά
  • 1 κιλό γάλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το προζύμι 2 μέρες πριν ζυμώσουμε τα τσουρέκια  με τον εξής τρόπο. Το πρωί αναμιγνύουμε τη μαγιά με ¼ του κιλού γάλα και 4 κουταλιές ζάχαρη. Το βράδυ της ίδιας μέρας προσθέτουμε πάλι ¼ γάλα και 4 κουταλιές ζάχαρη. Την άλλη μέρα  πρωί και μεσημέρι προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας βάζουμε 1 κιλό αλεύρι και 1 αυγό και το αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν το προζύμι φουσκώσει αρχίζουμε την ετοιμασία για το ζύμωμα των τσουρεκιών. 

Σε μία μεγάλη λεκάνη χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη ρίχνουμε το προζύμι, το μισό βιτάμ, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει τα μυρωδικά και ταυτόχρονα να ζυμώνουμε τα υλικά. Όταν βάλουμε όλο το αλεύρι και καθώς συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτουμε λίγο λίγο το βιτάμ που έχουμε αφήσει. Μόλις τελειώσει το ζύμωμα, σκεπάζουμε καλά τη λεκάνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος. Όταν φουσκώσει η ζύμη πλάθουμε τα τσουρέκια δίνοντας τα το σχήμα της πλεξούδας  ή όποιο άλλο σχήμα θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί και τα αφήνουμε πάλι  σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε στους 140 με 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (περίπου 45 λεπτά ).

Σημείωση: Το μυστικό για την επιτυχία της συνταγής είναι η θερμοκρασία. Πρέπει όλα τα υλικά πριν τα χρησιμοποιήσουμε να είναι ζεστά  όπως επίσης και η ζύμη για να φουσκώσει όπως αναφέρθηκε να είναι σε αρκετά ζεστό μέρος. Οι ποσότητες των υλικών μπορεί να είναι μεγάλες μπορείτε να τις μειώσετε αναλόγως.