Υλικά
- 2 ποτήρια σπορέλαιο
- 1 ποτήρι ρετσίνα
- 1 φακελάκι μπέικιν
- 1 φλιτζάνα ζάχαρη
- 2 φλιτζάνες καρύδια
- 4 – 5 μέτρια μήλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 φλυτζάνα άχνη-ζάχαρη
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βράζουμε μαζί με τη ζάχαρη αφού έχω αφαίρεση από αυτήν τρεις κουταλιές της σούπας για τη ζύμη. Αν στην πορεία του βρασίματος δω ότι τα μήλα δεν έχουν πολλά υγρά προσθέτουμε λίγο νερό τόσο όσο χρειάζεται για να μη κολλήσουν. Τα βγάζουμε από τη φωτιά πριν προλάβουν να μαλακώσουν πολύ, όταν ακόμη τα κομματάκια του μήλου ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα και η γέμιση είναι έτοιμη για να γεμίσουμε τα μηλοπιτάκια.
Ζύμη
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ρετσίνα, τη ζάχαρη που έχουμε κρατήσει, το αλεύρι, το μπέικιν και τα ζυμώνουμε. Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφικτή. Καλό θα είναι να ετοιμάσουμε τη ζύμη 30 λεπτά πριν αρχίσουμε να πλάθουμε τα μηλοπιτάκια έτσι ώστε να την αφήσουμε να ξεκουραστεί.
Για να πλάσουμε τα μηλοπιτάκια ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζυμάρι ανάλογο με το μέγεθος που θέλουμε να έχει το μηλοπιτάκι μας. Το πιέζουμε με τα δάκτυλα έτσι ώστε να απλώσει. Βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι από τη γέμιση και ένα κομμάτι καρύδι. Πιάνουμε τις δύο απέναντι άκρες και τις ενώνουμε πάνω από τη γέμιση έτσι ώστε το μηλοπιτάκι μας να πάρει τη μορφή ανάποδης βάρκας. Ψήνουμε τα μηλοπιτάκια στους 150 βαθμούς ως που να πάρουν ένα ελαφρός ροδαλό χρώμα. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη.
