Υλικά
- 40 – 50 gr μπυρομαγιά
- 3 αυγά
- 1 κιλό αλεύρι
- χλιαρό νερό όσο πάρει
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Γέμιση
Βάζουμε λίγο χλιαρό νερό σε ένα μεγάλο μπολ και διαλύουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Προσοχή τα αυγά πρέπει να χτυπηθούν καλά για να μη κόψουν όταν τα βάλουμε στο χλιαρό νερό. Έπειτα βάζουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Όταν το αλεύρι ενωθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο νερό χλιαρό ως που να έχουμε ένα πηκτό χυλό. Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος. Όταν φουσκώσει, η επιφάνεια του γεμίζει με φυσαλίδες και είναι έτοιμο να αρχίσουμε να "ρίχνουμε" τις λαγγίτες.
Για το ψήσιμο θα χρειαστούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι το οποίο θα αλείψουμε με βιτάμ και θα το αφήσουμε να καεί καλά. Αν το βιτάμ που έχουμε βάλει είναι πολύ (δε θέλουμε να φαίνεται) καλό είναι να το σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχει παίρνουμε με μια βαθιά κουτάλα λίγο χυλό και τον απλώνουμε στον πάτο του τηγανιού. Με μια ξύλινη σπάτουλα σηκώνουμε λίγο την άκρη της λαγγίτας και ελέγχουμε αν έχει ψηθεί. Αν έχει ψηθεί την γυρνάμε από την άλλη πλευρά. τις σερβίρουμε με μέλι και καρύδια, μερέντα ή ότι άλλο επιλέξει ο καθένας.
Παράδοση
Οι λαγγίτες ήταν ένα έδεσμα που το έφτιαχναν στη Θράκη πολύ συχνά. Δε μπορούσε όμως να λείπει από κανένα σπίτι στης 9 Μαρτίου, ημέρα των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων. Ήταν ένα έθιμο που επέβαλε την παρασκευή και το μοίρασμα τους στα σπίτια του χωριού. Συνήθιζαν μάλιστα να λένε εκείνη τη μέρα "σαράντα φάει σαράντα πιει σαράντα δώσε για ψυχή" πιστεύοντας πως έτσι θα συγχωρεθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που είχαν φύγει από τη ζωή. Παλιότερα τις λαγγίτες τις ψήνανε στο σάτσι. Ένα σκεύος που δεν έλειπε από κανένα σπίτι.. Ήταν κατασκευασμένο από πέτρα και είχε σχήμα στρογγυλού δίσκου. Συνήθιζαν να τις σερβίρουν με βούτυρο το οποίο έλιωναν πάνω σε ζεστή λαγγίτα σε συνδυασμό με ζάχαρη ή λάδι και ζάχαρη. Η μερέντα, το μέλι και τα καρύδια ήταν δυσεύρετα.
