Υλικά
- 1 φλυτζάνα νερό
- 1 κουταλιά ξύδι
- ½ κουταλάκι αλάτι
- 1 αυγό ( προαιρετικά)
- αλεύρι όσο πάρει
- λάδι για το τηγάνισμα
Γέμιση
Το μείγμα της γέμισης μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την επιλογή της νοικοκυράς.
Προτάσεις: μυζήθρα ή τυρί με αυγά, σπανάκι με τυρί και αυγά, κιμά καβουρδισμένο με κρεμμύδι ή πράσο.
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Προσοχή το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτό γιατί θα σας δυσκολέψει στο άνοιγμα των φύλλων. Καλό είναι το ζυμάρι να το αφήσουμε να ξεκουραστεί. Όσο περισσότερο το αφήσουμε, τόσο πιο εύκολα θα ανοίγουν τα φύλλα. Χωρίζουμε τα φύλλα σε 12 κομμάτια ένα για κάθε φύλλο. Ανοίγουμε τα φύλλα με το πλαστήρι (οκλαβού όπως το λέγανε οι κάτοικοι της Θράκης) όσο πιο λεπτά μπορούμε και τα γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε επιλέξει. Τα διπλώνουμε έτσι ώστε να πάρουν το σχήμα μεγάλου τετραγώνου και τα τηγανίζουμε.
Τα μιλινάκια αποτελούσαν λιχουδιά κυρίως των μικρών παιδιών και τα έφτιαχναν οι Θρακιώτισσες συνήθως με τα φύλλα που περίσσευαν από πίτα που είχαν φτιάξει. Η παρασκευή τους ήταν πιο γρήγορη και έτσι ξεγελούσαν τα μικρά παιδιά που περίμεναν με ανυπομονησία την πίτα να βγει από το φούρνο.
