Θρακιώτικες Συνταγές - Φασόλια με λάχανο τουρσί


Υλικά


  • 3 φλιτζάνες φασόλια
  • λάχανο τουρσί ψιλοκομμένο ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 1 φλιτζάνια ντομάτα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνια πελτέ ντομάτας
  •  1 ½  φλιτζάνια λάδι
  •  λίγο αλάτι
  •  1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • λίγο σέλινο ή λίγο δυόσμο προαιρετικά
  • νερό όσο πάρει

     

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια να βράσουν  με αρκετό νερό (καλό είναι να τα βάλουμε λίγες ώρες πριν να μουλιάσουν για να βράσουν γρηγορότερα). Αφού βράσουν προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, τη μία φλιτζάνια λάδι, το σέλινο ή το δυόσμο, το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί. Όταν αρχίσουν να χυλώνουν ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ και αφού πάρουν μια δυο βράσεις προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο τουρσί  και τα αφήνουμε να βράσουν ως που να χυλώσουν καλά. Λίγο πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα κατσαρολάκι να καεί και ρίχνουμε σ’ αυτό το κόκκινο πιπέρι. Το μείγμα αυτό το προσθέτουν στα φασόλια  με το λάχανο τουρσί και ανακατεύουμε καλά  όσο αυτά βράζουν.

Σημείωση: Πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα του αλατιού γιατί ήδη το λάχανο τουρσί έχει αρκετό αλάτι.


Παράδοση: Το φαγητό αυτό συνήθως το έφτιαχναν οι Θρακιώτισσες όταν περίσσευε φασολάδα από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να έχουν ποικιλία στα γεύματα τους. Τα χρόνια ήταν δύσκολα όπως θα ακούτε συνεχώς να λένε οι παλιότερες γενεές και οι οικογένειες μεγάλες. Έτσι κάθε νοικοκυρά προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αξιοποιήσει τα λίγα υλικά που διέθετε το σπίτι με τον καλύτερο τρόπο.